dimarts, 20 de març de 2012

21 de MARÇ - DIA MUNDIAL DE LA SINDROME DE DOWN

Amb motiu del dia mundial de la Síndrome de Down, Down España, que agrupa un total de 83 associacions, ha elaborat un Manifest del Dia Mundial de la Síndrome de Down, que ha sigut traduit al català.
Ens ha encantat i per això, i com a contribució a la celebració d'aquesta diada, us el pengem.

El centre de logopèdia PARLA fa molts anys que col·labora amb la Fundació Astrid 21 de Girona, fent intervenció logopèdica amb persones amb la Síndrome de Down i altres capacitats intel·lectuals.

Astrid 21 ha preparat per demà dia 21 de març una taula informativa a la Rambla de Girona al matí i un concert benèfic “DUO i TRIO PER ASTRID” el dia 23 de març, a les 19.30h, a l'espai Caixa,  a càrrec d’Eulàlia Ara, soprano; Tània Parra i Maria Figa, piano; Eszter Schütz i Jesús Lira, violins. L'entrada serà gratuïta.

MANIFEST DEL DIA MUNDIAL DE LA SÍNDROME DE DOWN - 21 DE MARÇ 2012
"Tinc Síndrome de Down i no sóc tan diferent a tu
- Tinc Síndrome de Down però no estic malalt, només tinc un cromosoma de més. Per això em costa fer algunes coses.
- Pren-te temps per conèixer-me. Darrere dels meus trets hi ha un ésser humà únic ple d'emocions i experiències. Encara que ens assemblem físicament, no hi ha dues persones amb la síndrome de Down que siguin iguals.
- Respecta el meu espai i la meva intimitat, són importants per a mi.
- Tinc moltes qualitats i molts defectes....com tu.
- Si vols saber una mica de mi, parla amb mi primer. Em sento fatal quan li preguntes a la gent coses que jo hauria de contestar. Encara que sigui un nen, també sé respondre. I si sóc un adult...,no em tractis com a un nen. A tu t'agradaria que t'ho fessin?
- Tenir Síndrome de Down no fa que estigui sempre de bon humor ni sigui simpàtic amb tothom. si em veus feliç és que ho sóc.
- Tinc amics i família, com tu. Demano respecte per a mi i per a ells. Si em discrimines no només em fas mal a mi sinó a tots els que em volen i em recolzen. Igual que a tu m'agrada cuidar-los i fer-los feliços.
- Tinc somnis i projectes que vull realitzar. És possible que necessiti una mica de suport per aconseguir-ho. Si és així, ajuda'm.
- Tinc dret a equivocar-me. Deixa'm fer les coses a la meva manera encara que sàpigues que ho estic fent malament.
- M'agrada estar informat del que ocorre encara que a vegades em costi entendre el que passa. Les notícies es donen de manera molt complicada.
- En el treball, dona'm una oportunitat per fer les coses per mi mateix. Trigaré un temps, però aviat et demostraré que sóc un treballador eficient i un company més al que també pots explicar les teves coses.
- M'agrada anar a la moda, vestir roba bonica i sentir-me atractiu. Per què mai surten en els anuncis nois amb síndrome de Down? Jo em sento bé tal i com sóc.
- Deixa'm triar per mi mateix. Tinc dret a prendre les meves pròpies decisions. Ajuda'm a decidir .... si t'ho demano. No em manipulis.
- No em menteixis. L'engany no em fa bé.
- Tinc sexualitat i m'agrada gaudir-ne. Em ve de gust el mateix que a tu. Et sorprèn?
- A mi també m'agrada viure amb els meus amics o amb la meva parella. No tots volem viure sempre a casa dels nostres pares.

Preciós, oi?
 Cap comentari:

Publica un comentari